TOP SECRET

Vanredno stanje u KCUS , a generalna direktorica Sebija Izetbegović uporno šuti

Bolnica Sebije Izetbegović je jedina na svijetu koja dva dana u sedmici ne prima pacijente i ni toj  vajnoj direktorici nije dosta pa je traženo da nerade i treći dan u sedmici-srijedom. Da li za smanjenje posla dobijaju i manje novca od sarajevskog kantona, jer za ovakvu glupost treba biti posebno nadaren ili bahat. Hoće li Sebijina reforma završiti ubistvom pacijenata

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu vlada vanredno stanje, a pacijenti su primorani doktorima donositi rukavice, žilete, lijekove, gaze jer tih osnovnih sredstava za rad u najvećoj bolnici u BiH jednostavno nema. Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović obustavila je nabavke kako bi smanjila dug i u isto vrijeme dok se hvali svojim „menadžerskim sposobnostima“ dovela je u opasnost živote hiljada pacijenata.

Još niko nikada nije pojasnio koliko je života izgubljeno zbog samoinicijativnog zatvaranja KUM-a KCUS-a ponedjeljkom i petkom od aprila 2016. godine i vozanja hitnih pacijenata iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u KCUS.

Dolaskom Izetbegović na čelo KCUS-a počeo je masovan odlazak uglednih vrsnih ljekara, specijalista i profesora čiji se gubitak ne može nadoknaditi ni za narednu deceniju.

Od 30-ak ljekara njih desetak su profesori i predavači. Među prvima je nakon dolaska Izetbegović otišla akademik Senka Mesihović-Dinarević, prof.dr. Haris Tanović, a onda i profesor Rusmir Mesihović koji je zaledio svoj status, prof. dr. Mirsad Kacila, prof. dr. Elma Selimović-Kučukalić, prof.dr. Velija Zelija Ašimi, prof.dr. Ajša Meholjić, prof.dr. Nada Koluder, doc.dr. Mehmed Kulić…

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria na KCUS-u više nije moguće obaviti specijalizaciju iz oblasti gastroenterologije već su ljekari primorani ići u Tuzlu i Mostar!

KCUS je napustilo još 20-ak ljekara među kojima su plastični hirurg dr. Reuf Karabeg, urolog dr. Alden Prcić, doktori gastroenterologije i specijalista dječije anestezije dr. Nenad i dr. Selma Vanis. Dr. Goran Akšamija zaledio status i posvetio se politici. Koševo su napustili subspecijalisti oftalmologije, dr. Huida i dr. Suad Karčić, subspecijalista plastične hirurgije Nedžad Šehović, pedijatar Mubera Hasanović i subspecijalista pedijatrijski gastroenterolog Sabina Kurtagić, doktor i inženjer molekularne biologije i hemije Rijad Konjhodžić, dječiji kardiohirurg Edin Omerbašić, pedijatar Dragan Đokanović.

O ovim odlascima direktorica Izetbegović ne želi govoriti. Na press konferenciji koju je organizirala krajem januara 2017. godine potvrdila je da sa KCUS-a otišlo više od 20 doktora, ali da je na KCUS osim nje primljeno 26 ljudi. Spisak novouposlenog osoblja i nivo njihove stručnosti, iako je obećala, Izetbegović nikada nije dostavila medijima niti iz KCUS-a odgovaraju na upite novinara. A.P.

                                                                                  ČITAJTE MAX MAGAZIN ON LINE

                                             PROČITAJTE NOVI BROJ MAX MAGAZINA  KLIKNITE OVDJE!

Most Popular

To Top