NOVOSTI

SUDOVANJA: Pokarali se Nermin Džafić i Avdo Avdić

 

Općinski sud u Sarajevu, po sutkinji Tanji Curović, u krivičnom predmetu protiv optuženog  Nermina Džafića, za krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. KZ F BiH, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 30. 04. 2018. godine, javno je dana 08. 03. 2019. godine, donio PRESUDU, kojom se Nermin Džafić OSLOBAĐA OD OPTUŽBE  za krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. KZ Federacije Bosne i Hercegovine, na štetu Avde Avdića, novinara Žurnal magazina, na način da je „Krajem kolovoza 2017. godine nakon press konferencije, kao pratilac glavne državne tužiteljice Gordane Tadić presreo u prostorijama Suda i Tužiteljstva BiH novinara Žurnala Avdu Avdića, kojem u prisustvu svjedoka kazao “da će ga karati“, a o čemu smo pisali.

U obrazloženju presude, sutkinja sa Općinskog suda u Sarajevu Tanja Curović, a na osnovu člana 299. točka a) ZKP-a F BiH, donijela je oslobađajuću presudu, jer djelo za koje se optuženi Nermin Džafić od strane Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i optužio, nije uopće krivično djelo propisano Krivičnim zakonom F BiH.

Na ovaj način postavlja se pitanje, kako je uopće optužnica i mogla biti podignuta, a još manje od strane sudije za prethodno saslušanje i potvrđena?! Čime je na ovakav način dovedeno u pitanje, ne samo profesionalnost i rad Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, već je konačno postalo jasno i očigledno sumnjivo postupanje tužitelja prema određenim osobama, što u konačnici opet dovodi do najgore zloupotrebe položaja ili ovlaštenja od strane tužitelja, jer će troškovi sudskog postupka i za ovaj, Džafiću po mnogo čemu montirani sudski proces, pasti na teret građana Bosne i Hercegovine, odnosno na poreske obveznike.

Tijekom ovoga sudskog postupka, Nermina Džafića, pred Općinskim sudom Sarajevo, zastupala je i branila ugledna sarajevska odvjetnica Lejla Čović, koja je u cijelosti pred Sudom uspjela dokazati i Sud uvjeriti, da njezin branjenik Nermin Džafić nije počinio nikakvo kazneno djelo, koje mu se optužnim aktom na teret stavljalo. Pred tim sudom svjedočio i sam Avdo Avdić, novinar Žurnal magazina, no, kako portal Max Magazin saznaje, odvjetnica Lejla Čović tijekom unakrsnog ispitivanja Avde Avdića uspjela je istog ne samo diskreditirati, već u sveukupnosti dovesti u pitanje istinitost onoga o čemu je Avdo Avdić, kako u istrazi, tako i na glavnom pretresu tijekom svoga svjedočenja govorio.

Kantonalna tužiteljica Maja Jovičić Breko, koja je optužila Džafića morala je ili je trebala znati, da Sud ni zakon, nitko nema pravo zloupotrebljavati, a ni zakon i njegov smisao izvrćati – tamo gdje nema bića kaznenog djela.

Contra legem fecit qui id fecit quod lex prohibet, in fraudem vero qui salvis verbis legis sententiam eius circumvenit – Protivzakonito postupa ‘ko čini ono što zakon zabranjuje, a zakon izigrava ‘ko se drži slova zakona, a izvrće njegov smisao. Ova definicija se pripisuje Paulusu jednom od najuglednijih pravnika klasničnog perioda rimskog prava. Dakle, rimsko pravo je prije dvije hiljade godina, osim protivzakonitog postupanja, poznavalo i izigravanje smisla samog zakona.

Hoće li tužiteljica Maja Jović Breko, i hoće li uopće tužitelji početi jednom odgovarati za proizvoljnu primjenu zakona i izigravanje njegovog smisla, usljed čega ljudski životi drugih njihovim djelovanjem, budu uništeni, ostaje da čekamo. U vrijeme bivše Jugoslovije, tužitelj, kojemu bi optužnica na sudu pala, odmah bi podnosio ostavku.

Odvjetnica Lejla Čović uspjela pred Sudom dokazati, da njezin branjenik Nermin Džafić nije prema Avdi Avdiću izrekao prijetnje, koje bi imale za cilj, ugrožavanje sigurnosti neke osobe. Kada je i ako je, Nermin Džafić kazao Avdi Avdiću, da će ga „karati“, isto ne sadrži elemente prijetnje, koja bi imala za cilj ugrožavanja nečije sigurnosti, u konkretnom slučaju Avde Avdića. 

Sud je zauzeo stav, da navedene „prijetnje“ nemaju karakter ozbiljne kvalifikovane prijetnje napada na život i tijelo, niti su iste takve prirode, da mogu izazvati posljedicu izazivanja straha osjećaja, osobne ugroženosti, nesigurnosti i nespokoja, niti isto sadrži prijetnju. 

„Sud se uvjerio u navode obrane, da tvrdnje za koje je Džafić optužen ne sadrži ozbiljnu prijetnju podobnu, da kod osobe (Avde Avdića) kojoj su upućene izazove osjećaj ugroženosti i uvjerenje, da će biti ostvarene, zbog čega se optužni uz primjenu člana 299. točka a) ZKP-a F BiH pred ovim Sudom oslobađa od optužbe“ – navodi Sud. 

Nije teško bilo zaključiti, da kada je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, dana 30. 04. 2018. godine optužilo Nermina Džafića, da se zapravo radi o usluzi Dalide Burzić koju je pružila i ispunila svome nekadašnjem prijatelju Avdi Avdiću, optuživši Džafića za nepostojeće kazneno djelo. U centru medija, u trenutku optuženja, tada nije bio interesantan Nermin Džafić, pratitelj glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, već Gordana Tadić i njezina  naručena medijska diskreditacija, koja se nastavno intenzivirala i odvijala preko portala Žurnal magazina.  

Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana!

Nermin Džafić bio je optužen i svi mediji su o tome na sva zvona pisali, između ostaloga i Žurnal magazin, drvlje i kamenje na Džafića bacali i istog bez suda osudili. Međutim, kada je isti taj Džafić samo godinu dana kasnije oslobođen optužbi, svi mediji šute, iako sve medije, koji su izvještavali o Džafićevom optuženju, solidarno obavezuje, da na svojim internet portalima i printanim medijima oglase vijest, da je presudom Općinskog suda u Sarajevu od optužbe oslobođen.

Naime, tužitelji imaju ogromnu ovlast, a odgovornost gotovo pa nikakvu. Umjesto da prave počinitelje krivičnih djela izvode pred sudove, nažalost, njihovo bavljenje beznačajnim djelima i optuženje nevinih osoba, kako bi se ispunili nečiji maliciozni apetiti i želje, kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. I uvijek će tako biti, sve dok se ozbiljna krivična djela i počinitelji tih djela i ubojice sarajevskih mladića (Dženana Memića i dr.,) od strane Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo amnestirali i skrivali budu, a nevini pred sud izvodili.  Josip ŠIMIĆ

 

 

Most Popular

To Top