EXCLUSIVE

Rektor Vrhbosanskog sjemeništa Josip Knežević osumnjičen za blud

 

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, tada postupajući tužitelj Branko Šljivar, tijekom 2015. godine, sprovodilo je istragu, broj: T09 0 KT 0093932 15, protiv svećenika Vrhbosanske nadbiskupije i aktuelnog Rektora Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa Sarajevo Josipa Kneževića, sina Tade i majke Kate r. Tadić, rođen 04. 07. 1982. godine u Zavidovićima, državljanina BiH i R. Hrvatske, sa završenom teološkom školom, zbog osnova sumnje, da je počinio krivično djelo „Bludnje radnje“ iz člana 208. stav 1. KZ F BiH, na štetu bogoslova VBS-a!

Iako su bili svi dokazi i izjave svjedoka priloženi uz gore navedeni spis krivičnog predmeta, na neshvaltljiv način donijeta je Naredba o obustavi svih predistražnih i istražnih aktivnosti prema Josipu Kneževiću. Brojne primjedbe i prigovori na Naredbu o obustavi svih aktivnosti prema Josipu Kneževiću su Tužiteljstvu KS slate, ali tada glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, osoba sklona amnestiranju ubojica i kriminala (predmet Dženan Memić), do dana današnjega bez odgovora.

                                                      

Josip Knežević, Dekretom Vrhbosanskoga nadbiskupa, dana 17. 09. 2014. godine imenovan je za Rektora Vrhbosanskog sjemeništa, koju funkciju do dana današnjega bez problema obavlja. Za vrijeme njegova rektorovanja dvostruko više bogoslova napustilo je tu ustanovu. Prije Josipa Kneževića tu funkciju obavljao je Marko Zubak!

Sam kardinal Vinko Puljić je izjavio prilikom nedavnog svoga boravka u Vatikanu, iniciranog sastanka od strane pape Franje, zbog seksualnih skandala koji potresaju Crkvu, kako „zna da je i u BiH bilo zlostavljanih od strane svećenika“, da li je mislio i na Kneževića ostaje nejasno!

S tim gore u vezi, ističemo, da je upravo za vrijeme rektorovanja Josipa Kneževića, tokom marta/ožujka 2016. godine, prateći 66. redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH, koja se dana 17. 03. 2016. godine održala u Mostaru, kardinal Vinko Puljić, izjavi, da je „potresen činjenicom da se u pojedinim državnim poduzećima ne plaća redovno mirovinsko osiguranje, te da se u nekim privatnim preduzećima nerjetko namjerno smanjuju plaće da bi radnici napustili posao“. Znajući činjenicu, da u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, čiji je rektor Josip Knežević (imenovan u septembru/oktobru 2014. godine), dok vrhovnu vlast nad Sjemeništem ima upravo kardinal Puljić, radi preko 10 radnika „na crno“, odmah je reagirala kantonalna inspekcija za rad i zaštite na radu KS.

Krajem marta/ožujka 2016. godine iniciran je pismeni zahtjev za inspekcijsku intervenciju inspektora rada i zaštite na radu, da se ista inspekcijska kontrola izvrši u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, ul. Josipa Štadlera broj 5, općina Stari Grad, BiH – 71000 Sarajevo, uz napomenu u sklopu pismenog zahtjeva, koji je upućen inspekciji rada Kantona Sarajevo, da u „Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu radi preko 10-ak radnika „na crno“, bez mirovinskog osiguranja, te da plaća tih radnika nije za življenje, nego za preživaljavanje“.

Dana 15. 04. 2016. godine u postupku usmjerene inspekcijske kontrole, kantonalna inspektorica rada Mirka Crnovršanin izvršila je inspekcijsku kontrolu kod poslodavca „Vrhbosansko bogoslovno sjemenište“ Sarajevo, na okolnosti rada „na crno“, i ista konstatira, da je zahtjev bio opravdan i osnovan.

Provedenim inspekcijskim nadzorom u gore navedenoj Ustanovi, na čelu s Josipom Kneževićem, inspektorica je konstatirala 10 lica bez regulisanog radno – pravnog statusa, što znači, da ne ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa, jer poslodavac, u ovom slučaju rektor Knežević Josip kao ovlašteno lice, nije im ponudio na zaključivanje ugovore o radu, iako je bio u zakonskoj obavezi.

                                      

Kod takvog stanja stvari, počinjen je prekršaj iz člana 4. Zakona o radu, a kažnjiv po 170. stav 1. i 3. istog zakona.  O provedenom nadzoru inspekcijske kontrole nad VBS-om, koja je izvršena po pismenom zahtjevu, sačinjen je izvještaj od strane inspektorice rada Mirke Crnovršanin, broj obavijesti: UP-1-14-09-34-03466/16 od 19. 04. 2016. godine. Radnici VBS-a, ali i poslodavci kažnjeni su drastično velikim novčanim kaznama, među kojima je i rektor Josip Knežević. Međutim, kako god, inspektorica Mirka Crnovršanin uspjela je natjerati Josipa Kneževića, da osigura radnike.

Josip Šimić

 

Most Popular

To Top