NOVOSTI

Put novca: TUŽITELJSTVO BIH ISTRAŽUJE DODIKOVU KUPOVINU VILE NA DEDINJU

Dodik vila-dedinje

 

Tužitelji Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su od Slobodana Majkla Pavlovića , vlasnika “Pavlović banke”, tražili dokumentaciju o poslovanju te banke tokom 2007. godine , koja nije u banci, a u obavezi su da je čuvaju do 2017. godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi da je od Pavlovića zatraženo da ustanovi što je s dokumentacijom iz 2007. godine, jer, ako joj se izgubi svaki trag, treba da se ustanovi ko je sve bio odgovoran za nju i gdje je “zapelo”.

Tužitelji očekuju da bi dokumentacija iz 2007. godine mogla da otkrije i neke druge kredite, a ne samo onaj koji je dobio Milorad Dodik za kupovinu vile u beogradskom naselju Dedinje.

Pavloviću je, prema tom izvoru, rečeno da Tužiteljstvo BiH preko kolega iz Srbije ima mogućnost da do kraja isprati put novca koji je, kao kredit od “Pavlović banke”, dobio tadašnji premijer Milorad Dodik.

Zanimalo ih je i ko je Blago Blagojević iz Bijeljine, a Pavlović je rekao da je to bivši direktor njegove kompanije. Tužiteljima je bilo zanimljivo kako je on istovremeno zastupao interese “Pavlović banke” koja je dala kredit Dodiku i bio njegov opunomoćenik za poslove koje je trebalo da obavi, kako bi se tadašnji premijer Milorad Dodik skućio u beogradskom elitnom naselju.

Razgovor u Tužiteljstvu BiH otvorio je pitanje s kojeg je računa, s koje kartice, i kako Pavlović osobno, kao tzv. fizička osoba, plaćao rate za tadašnjeg premijera.

Sasvim je izvjesno da bi i Pavlović, ukoliko ne pomogne da se utvrdi sve ono što interesira Tužiteljstvo BiH, mogao i sam da bude osumnjičen i da u takvom svojstvu bude saslušavan.

Krivičnu prijavu protiv organizirane grupe Tužiteljstvo BiH u kojoj se nalazi Milorad Dodik, Slobodan Pavlović i više lica iz “Pavlović banke” koji se sumnjiče da su počinili više krivičnih djela, podnio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Milorad Dodik je 2007. godine, kada je obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, sa svog računa iz “Pavlović banke” na račun “Komercijalne banke” u Beogradu, također na svoj račun prebacio 750 tisuća eura za kupovinu vile u elitnom naselju Dedinje, a onda je 2008. godine podnio zahtjev za kredit kojim bi kupio vilu , što znači godinu dana poslije.

Bosic i Dodik

Kredit od “Pavlović banke” mu je odobren, što se pokušalo prikazati kao reprogram prethodnog kredita, pa je na račun Dodika ponovo prebačen 750 tisuća eura. Neslužbeno, grupa iz “Pavlović banke” sumnjiči se upravo za ovu transakciju, kao i da su otplaćivali navodni kredit za račun Dodika u zamjenu za određene protuusluge.

Bosić je ovu dokumentaciju namjeravao da priloži kao dokazni materijal tokom sudskog procesa, koji protiv njega vodi Milorad Dodik pred Osnovnim sudom u Banja Luci, zbog izjave da je (Dodik) ukrao milijune.

Sud u Banja Luci nije prihvatio kao dokazni materijal spomenutu dokumentaciju o Dodikovom kreditu iz “Pavlović banke”, dok su pripadnici Sipe po nalogu Tužiteljstva BiH iz “Pavlović banke” izuzeli određenu dokumentaciju i u vezi sa tim kreditom. I. T.

 

Most Popular

To Top