NOVOSTI

MISTERIJ VUČIĆEVOG AVIONA: Je li riječ o milionskom mitu

Čitava srpska vlast čuva sve informacije o tom zrakoplovu kao zmija noge

To pitanje će premijerki Srbije Ani Brnabić, ministru financija Siniši Malom i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću uputiti, kako je najavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) zastupnik Nove stranke, Zoran Živković.

„Apsolutno nema razloga da se bilo kakva javna nabava, prije svega za državne organe, a posebno avion, nabavlja tajno. Tu nema nikakve tajnosti. To je novac građana Srbije i apsolutno se mora znati koliko šta košta i zašto se nešto kupuje“, navodi Živković.

Živkovića, koji je i sam bio premijer Srbije od 2003. do 2004. godine, RSE je pitao ima li razloga da ovakva nabavka bude tajna. Odgovara da nema.

„Nema nikakvog razloga ni nabava oružja da bude tajna, što očigledno i nije. Ovdje se nabava vojnih aviona MIG radi tako da se sam Vučić slika u tim avionima, ispredaju se razne priče i bajke o njima i to nije tajna i ne treba biti. A s druge strane, nabava putničkog aviona, koji treba biti za prijevoz ministara, je tajna. To je besmislica“, ocjenjuje Živković.

BIRN (Balkanska istraživačka mreža) objavio je da je avion Embraer Legacy 600, proizveden 2007. godine bio u vlasništvu Itaubank Leasing, a da ga je zakupljivala kompanija EMS do sredine 2018. godine, osam mejseci nakon prodaje „Galenike“. Ugovor EMS o zakupu istekao je u lipnju, a avion se preko Pariza našao u Beogradu.

Prema navodima BIRN-a, a na temelju dokumenta koje posjeduju, Vlada Srbije je registrirana kao novi vlasnik a da nema podataka o javnom natječaju ili isplati šest miliona eura za zrakoplov koji posljednjih mjeseci koristi Vlada Srbije.

A riječ je o rabljenomEmbraer ERJ-135 Legacy 600, koji je time postao treći avion u floti susjedne nam zemlje za prijevoz najviših državnih dužnosnika. Avionom isporučenim početkom listopada prošle godine predsjednik Vučić već je letio, 29. oktobra u Istanbul i nazad.

Druga dva vladina aviona su Falcon 50 i Learjet 31a. I dok je ovaj potonji star 27 godina i relativno je sigurno služio i služi svrsi, Falcon 50 star je već 37 godina i tako se često imao običaj kvariti da su ljudi iz vrha Srbije znali biti primorani otkazivati putovanja i susrete koje su dogovarali i mjesecima unaprijed. N.Č.

 

Most Popular

To Top