TOP SECRET

MEMIĆ ZA MAX MAGAZIN O IMENOVANJU KREŠTALICE: Jasno je o kakvom se nečovjeku radi

 

Nema medija u Bosni i Hercegovini, koji imenovanje kantonalnog tužitelja Kantona Sarajevo Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju u tom Tužiteljstvu KS, nije popratio negativnim medijskim natpisima. Svi su to učinili. Prije dva dana bh. naslovnice elektronskih medija vrvile su naslovima: „Iskompromitirani i kažnjavani tužitelj Sead Kreštalica imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo“, a sve to zbog njegove nečasne i sramne uloge u predmetu „Dženan Memić“ za koji je predmet i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko izvijestio Vijeće sigurnosti (UN), ukazavši na ozbiljne propuste i korupciju u tome predmetu.

Portal Max magazin o svemu je kontaktirao gosp. Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića, da prokomentira imenovanje tužitelja Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo:

„Imenovanje tužitelja Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo za mene nije ništa neočekivano, s obzirom, da su i drugi tužioci (Mladen Furtula, Ivana Petković i Dalida Burzić) koji su radili na našem slučaju nagrađeni većim funkcijama. To je nagrada poslušnicima, onima koji štite ubice. Tužitelj Kreštalica je i tokom rekonstrukcije događaja iz noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji (kada je ubijen moj sin Dženan) navodio Ljubu Seferovića da prizna nešto što nije uradio (o.pa. da je navodno odgovoran za smrt Dženana Memića), navodio je njegovu suprugu Vasviju Sejdović da pokaže mjesto “navodnog udara vozila u pješake” kao i način kretanja moga sina Dženana Memića i Alise Mutap. Pored mnogobrojnih provokacija tokom samog postupka na sudu upućenih mojoj porodici, pokušaja, da utiče na vještake, dodjeljivanja kojekakvih epiteta mom ubijenom djetetu, suvišan je bilo kakav komentar, jer je jasno o kakvom se nečovjeku radi. Ja idem dalje. Kantonalni sud u Sarajevu je po drugi puta donio oslobađajuću presudu, kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za smrt moga sina, odnosno da moj sin Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već je ubijen na jedan podmukao način. Moja borba traje, odustati neću – naveo je Muriz Memić u izjavi za portal Max magazin!

Podsjećanja radi, Dženan Memić ubijen je 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži u Sarajevu, dok se nalazio u društvu svoje djevojke Alise Mutap.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo optužilo je Ljubu Seferovića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći. Bekrija Seferović optužen je bio za krivično djelo sprečavanja dokazivanja iz člana 349. stav 2. Krivičnog zakona FBiH, a sve na štetu Dženana Memić.

Ljubu Seferovića optužnica je teretila, da je 08. 02. 2016. oko 22.30 sati upravljao kombijem VW T4 ulicom Velika aleja, iz pravca Ilidže u pravcu Vrela Bosne. Tužilaštvo mu na teret stavlja da je, dolaskom vozila naspram broja 4 i nailaskom na pješake Alisu Mutap i Dženana Memića, skrenuo pogled s kolovoza na muzički uređaj u vozilu da bi promijenio muziku, i udario u pješake. Usljed teških povreda Dženan Memić je 15. 02. 2016. godine preminuo na Klinici za neurohirurgiju na UKC Sarajevo.

Obitelj ubijenog mladića Dženana Memića od samoga početka je tvrdila, da Dženan nije stradao ni u kakvoj prometnoj nesreći tipa naleta vozila na pješake, nego da je ubijen na jedan podmukao način, te da je Tužiteljstvo KS na čelu sa tada Dalidom Burzić na osnovu lažnih i podmetnutih, te iskonstruiranih dokaza podiglo lažnu optužnicu optuživši Rome Ljubu i Bekriju Seferovića za ovo krivično djelo, odnosno za smrt Dženana Memića.

Kantonalni sud u Sarajevu, i to predsjednik sudskog vijeća Igor Todorović, izrekao je dva puta oslobađajuću presudu prema Ljubi i Bekriji Seferović, a kojom presudom se isti oslobađaju od optužbi za smrt Dženana Memića, a kojim optužbama su bili opterećeni po montiranoj optužnici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo!

Dok je Tužilaštvo KS dokazivalo da je Dženan žrtva saobraćajne nesreće, porodica mladića vjerovala je da za Dženanovu smrt nije kriv Ljubo Seferović, već da je on ubijen!

Tim vještaka prometne struke iz Banja Luke „Zenita“ u svojim vještačenjima nedvosmisleno je istakao da Memić nije nastradao u saobraćajnoj nesreći. U ponovljenom postupku tim vještaka iz banjalučkoj Centra “Zenit” obavio je saobraćajno vještačenje kojim su utvrdili da nema dovoljno dokaza da se dogodio kontakt vozila i pješaka na način kako je to opisano u optužnici.

Vještak medicinske struke Vlado Marković je, obrazlažući svoj nalaz u petak, više puta ponovio kako su povrede na tijelu Dženana Memića nastale zbog udarca tupim predmetom. Marković je svjedočio kako povrede na tijelu ubijenog mladića nisu mogle nastati kao posljedica kontakta pješaka i vozila.

Usljed teških povreda Dženan Memić je 15. 02. 2016. godine preminuo na Klinici za neurohirurgiju.

Jedini svjedok događaja Alisa Mutap je tokom postupka tvrdila da se ne sjeća šta se zapravo dogodilo, a pozivajući se na amneziju za koju je sud utvrdio, da ju nije ni imala, ustvrdivši, da „Sud je stekao dojam, da Mutap Alisa ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, ona zna što se dogodilo, ali to svjesno prikriva i ne želi da kaže, ona nema amneziju, a samo njezino držanje pred Sudom je bilo popraćeno nesigurnošću, nervozom…“ – stoji u presudi Suda!

U predmetu „Dženan Memić“ nesumnjivo je od strane pravosudno – policijskih djelatnika predvođenih bivšom glavnom kantonalnom tužiteljicom KS Dalidom Burzić, izvršeno namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu dva puta i utvrđeno. Dodatnu potvrdu pokazuje i činjenica, da je Državno tužiteljstvo BiH otvorilo istragu za organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH protiv većeg broja sudionika (tužilaca, sudskih vještaka, policijskih službenika itd.), koji su svojim radnjama ostvarili obilježja tog kaznenog djela u predmetu „Dženan Memić“!

Borbu Muriza Memića, Davora Dragičevića, te njihova zakonskog zastupnika odvjetnika Ifeta Ferageta iz Sarajeva, prepoznala je i Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Dana 11. 12. 2018. godine,  Ambasadori svih država članica EU prisutnih u Bosni i Hercegovini i tada šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark sastali su se u Sarajevu sa Murizom Memićem, Davorom Dragičevićem, te odvjetnikom Ifetom Feragetom.

“Ambasadori su napomenuli da je vladavina prava temeljni dio procesa integracije u EU i da se očekuje da upravo to pitanje izuzetno značajno zastupljeno u nadolazećem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, navodi se.

Cjelokupno civilno društvo ima punu podršku Evropske unije u zahtjevima da vlasti preuzmu odgovornost za provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Ambasadori su pohvalili napore Memića i Dragičevića, te odvjetnika Ferageta da mirnim putem traže pravdu za smrt svojih sinova.

“Kao i svi građani BiH Memić i Dragičević imaju pravo očekivati temeljite i profesionalne istrage o svim teškim zločinima, od relevantnih agencija za provođenje zakona i pravosuđa. Ništa manje se ne traži od bilo koje države koja teži članstvu u Evropskoj uniji”, naveli su tada iz Delegacije EU u BiH.

Podsjećanja radi, u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko, spomenuo je predmete „Memić“ i „Dragičević“, kazavši, da se „BiH također suočava sa dubokim razočarenjem javnosti kada je riječ o naizgled upitnoj sposobnost krivičnopravnog sistema da se pozabavi korupcijom i riješi problem organiziranog kriminala, te da su predmeti „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, izazvali ogorčenje javnosti, a to, nažalost, nisu jedini takvi slučajevi. Oni su simptomatični za postojeće stanje vladavine prava, kao i za suštinsko razočarenje među građanima kada je u pitanju vladavina prava“ – naveo je Inzko.

Josip Šimić-Đinđić

Most Popular

To Top