NOVOSTI

LATIĆ: Urušavali su državu zbog stranke, a sad ruše stranku zbog pojedin(a)ca

Bez obzira na propagandu koja dolazi i sa njenih istočnih i sa zapadnih granica protiv Bosne i Bošnjaka, posebno zbog prisustva radiklanih islamističkih grupacija, još niko ozbiljan nije Bosnu i Hercegovinu stavio u negativan kontekst, niti je svrstao u neku od “osovina zla”

Hapšenje Amira Zukića kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) ima i imat će mnogo dalekosežnije posljedice nego što se to za sada čini. On je prije svega uhapšen kao generalni sekretar SDA jer je u tom svojstvu i sa te pozicije moći izvršio krivično djelo za koje se sumnjiči. Njegovo hapšenje uz pratnju tlevizijskih kamera kao spektakularan transport u Kazneno popravni dom u Zenici  bilo je primjereno njemu kao moćnom režimskom čovjeku, ali nije bilo primjereno osumnjičenom kriminalcu koji se sumnjiči za krivično djelo uzimanja mita radi zapošljvanja u držvane firme.

Izetbegovićeva dilema

Stoga se činilo da hapšenje Zukića ima mnogo ozbiljniju pozadinu. Tim prije jer su s njim osumnjičeni kao saučesnici Asim Sarajlić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u državnom parlamentu, te predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, kao i dr. Mirsad Kukić, potpredsjednik SDA BiH i predsjednik KO SDA TK. Pa su tako novinari spekulirali da je Zukić „žrtveni ovničak“ u cijeloj operaciji koja je imala za cilj hapšenje Kukića.

Kako stvari sada stoje glede afere „Zukić i ostali“, Zukić je preživio njagore, od izolacije i samice u zatvoru do morbidinih mafijaških prijetnji. Dokazni postupak još traje, ali je Zukić osolobođen svih sudskih zapreka da se vrati svim svojim stranačkim i državnimčkim obavezama koje je imao kao parlamentarac i generalni sekretar SDA. Tako je predsjendik SDA Bakir Izetbegović u velikoj dilemi da li da dozvoli Zukiću povratak na mjesto „genseka“ koje sada obnaša Halid Genjac. U čemu su Izetbegovićeve dileme? Zbog fotografija Zukićevog imanja u Visokom kojeg su mediji objavili njegov imidž je srozan na ništicu. Ali ništa manje bogastvo ne posjeduje ni Genjac, kao ni mnogi drugi koji sjede u Predsjedsjedništvu SDA, s tim što su, za razliku od Zukića, uspjeli svoje bogastvo sakriti od javnosti, a da pritom, opet za razliku od Zukića, nisu ništa doprinijeli bogatstvu stranke. Zukić je slovio kao najsposobniji stranački mešetar posebno kad je u pitanju namicanje para za izbornu kampanju i stvaranje „glasačkih mašina“ od menadžmenta državnih firmi.

Iako su Sarajlić i Kukić, na prvi pogled, ostali u zavjetrini tufana koji je oduvao Zukića u zatvor, oni se još nisu kutarisali iz ove afere. Čak štaviše, tamo gdje oni „drže palicu“ u svojim rukama pojavili su se frakcijski sukobi.

Nedavno je Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Sarajevo od Predsjedništva i Kantonalnog odbora te stranke zatražio uskraćivanje podrške premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću.

„Jedna grupa ljudi u SDA, lokalni moćnici, kako ih ja zovem, funkcioniraju tako da su premijer i ministri najčešće glineni golubovi koji su izloženi svim pritiscima, a oni imenovanjem poslušnika u javna preduzeća kontroliraju taj dio sistema. Zapošljavaju, tenderišu, čak i javno kažu kako prave na taj način glasačku mašinu“, rekao je Konaković.

Osim Asima Sarajlića ram za sliku ovog sukoba bit će popunjem slikama Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, kao i Sebije Izebegović za koju se vjeruje da podržava Sarajlića, pa i Konakovića.

Istovremeno je predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvoreno optužio člana Predsjedništva SDA i predsjednika Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsada Kukića da ga “ruši”.

U ovom slučaju, kako izvještavaju mediji, radi se o političkoj krizi koju pokušava izazvati predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Tuzlanskom kantonu Mirsad Kukić kako bi se discipliniralo Predsjedništvo SDA i kako bi se Kukić amnestirao za lošu politiku koju vodi prema Sarajevu.

Neki portali su s ovom aferom povezali predsjednicu UO JZU UKC Tuzla Muneveru Bećarević, koja je vrlo bliska prijateljica s direktoricom KCU u Sarajevu Sebijom Izetbegović.

“Osovine zla”

Ako bismo ovakvo stanje vladajuće (bošnjačke) stranke stavili u kontekst regionalnih, pa i globalnih političkih trendova, ne bismo pronašli nikakvih proplamsaja optimizma. Tom su utisku podlegli i mnogi mediji koji se pitaju da li su Bošnjaci već izgubili u miru ono što su uspjeli dobiti u ratu. Svoj pesimizam potkrepljuju činjenicom da susjedi, Srbija i Hrvatska još uvijek nisu odustale od agresivne politike i teritorijalnih pretenzija prema BiH, a da Evropa pa i ostali svijet zbog svojih problema više ne mari za probleme s kojim se suočavamo.

Međutim, bez obzira na propagandu koja dolazi i sa istočnih i sa zapadnih granica protiv Bosne i Bošnjaka, posebno zbog prisustva radiklanih islamističkih grupacija, još niko ozbiljan nije Bosnu i Hercegovinu stavio u negativan kontekst, niti je svrstao u neku od „osovina zla“ kako je to u svojoj posljednjoj kolumni učinio jedan od vodećih svjetskih umova Slavoj Žižek sa Hrvatskom, na primjer. Dakle, Žižek je eksplicite rekao da zbog svoje ksenofočine politike prema migrantima, koja se ogleda prema preziru i progonu muslimanskih i jevrejskih grupacija u Evropi, uz Mađarsku i Hrvatska. „Moramo zaključiti kako su prava prijetnja za Europu upravo njezini ‘branioci’ koji promoviraju ksenofobiju i strah“, napisao je Žižek.

Ono što bi možda moglo i trebalo zabrinuti Bošnjake je da Žižek vidi stvaranje „osovine zla“ i na Bliskom istoku. Jer, kako je napisao, „važno je primijetiti da je prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju te Izrael i ako se to “kombinira s trijumfalnim prijemom egipatskog predsjednika el-Sisija Bijeloj kući, može se vidjeti kako nastaje nova ‘osovina zla’ na Bliskom istoku s potpunom podrškom SAD-a: Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat.”

Sve ovo može, ali ne mora uopće da se odrazi na vanjsku politiku Bosne i Hercegovine, osim u onom segmentu u kojem je Bakir Izetbegović puki poltron, a ne respektabilni lider Bošnjaka.

Žižek nije obznanio da unutar Bosne i Hercegovine djeluje „osovina zla“ koju predvode Dragan Čović i Milorad Dodik, ali optužnica protiv Carlesa Puigdemonta lidera katalonskih separatista, kao i ostavka Masuda Barzanija, koji je u nedjelju objavio ostavku na dužnost predsjednika iračkog Kurdistana, itekako jasno govori kako će završiti i oni i njihove politike.

Problem, dakle, ostaje unutar politika same države Bosne i Hercegovine u onom smislu u kojem postoje državotvorne snage da se iznesu s krizom koju proizvode nacionalsitičke politike naroda i njihovi pohlepni lideri.

„Porklestvo Bošnjaka“ u ovom trenutku nije u tome, kako se njihovi vjerski i nacionalni lideri ufaju, što se nalaze tu gjde se nalaze i što su to što jesu, niti u tome što su takvi kakvi su, naprotiv. Bošnjaci i sada, baš ovakvi kakvi jesu pokazuju da su privrženi svim civilizacijskim vrijednotama bez trunke šovinizma i ksenofibije! Njihova drama je u tome što su interese države podredili interesima „svoje“ Stranke, a sad, kad su preko Stranke devastirali državu i opljačkali sve što je državno koriste Stranku kao „živi štit“ da bi zaštitili sebe kao pojedince, što zorno ilustrira afera „Zukić i ostali!“ U toj (samo)odbrani bošnjački lideri pribjegli su primitivnom populizmu tvrdeći da je napad na njih, napad na narod (muslimane), njihovu vjeru (islam) i državu (Bosnu i Herecgovinu). Drama je tim veća što oni nemaju niti patriotske svijesti, niti vjere, odnosno ne poznaju ni državu niti islam. Kad to shvati obični Bošnjo, može se nadati selametu! N. LATIĆ

Most Popular

To Top