NOVOSTI

Koliko košta Kukićevo ‘ma ja’

Znate zbog čega odgovara gospodin Kukić, sa kojim ćemo se razići?! Zato što je rekao „ma ja“. Pitali su ga u vezi nekog zaposlenja, on uopšte nije odgovorio ni pozitivno, samo je rekao „ma ja“. Za to odgovara.
Ovako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odgovorio na optužbe da protiv nekih od njegovih najbližih saradnika tužilaštva vode vrlo ozbiljne krivične istrage. Sarajevsko tužilaštvo dojučerašnjeg prvog čovjeka SDA u Tuzli i potpredsjednika stranke – danas samo prvog čovjeka u Tuzli – tereti za krivično djelo primanje nagrade za trgovinu utjecajem. Pojednostavljeno, Tužilaštvo dokazuje da je Mirsad Kukić uzimao pare da bi zapošljavao u javna preduzeća kojima upravlja SDA.
Ako se pokažu navodi Tužilaštva tačnim, a sve su prilike da jesu, Kukić je zapošljavao u javna preduzeća po vlastitim zakonima i vlastitim pravilnicima. U nekim slučajevima se govori o iznosima od deset do 20 hiljada maraka mita za jedno radno mjesto, ili neke druge vrijedne protuusluge.

Prema presretnutim telefonskim razgovorima koje je snimala Federalna uprava policije, za zapošljavanje u Elektoprivredu BiH sina SDA-vog zastupnika u Federalnom parlamentu Omera Škalje urgirali su kod tadašnjeg direktora Esada Džananovića generalni sekretar SDA Amir Zukić, te potpredsjednik te stranke Mirsad Kukić.
Prema informacijama iz istrage, prvo je Esada Džananovića nazvao Amir Zukić koji je, potom, telefon predao “doktoru Mirsadu Kukiću da i on nešto kaže”. Doktor Kukić je potom prenio Džananoviću da mora zaposliti sina Omera Škalje.
Izetbegović, međutim, tvrdi da je Kukić samo rekao „ma ja“. Dakle, čovjek nije izgovorio ni prostu rečenicu. Kakva je to država ako ljude zatvara zbog jedne rječice „ma“ i jedne zamjenice „ja“.

Međutim, kako u životu ništa nije crno-bijelo, tako ni ovo Kukićevo „ma ja“ nije samo obično „ma ja“. Njemu, naime, tužitelji ne zamjeraju zbog stilističkih promašaja. Oni problem vide u značenju rječice „ma“ i zamjenice „ja“ koju je Kukić u ovom slučaju može biti koristio umjesto veznika „da“.

Rječica „ma“ i zamjenica „ja“ izgovorene iz usta Mirsada Kukića teža su od planine Konjuh. Od Kukićevog „ma ja“ zavisi da li ćete dobiti posao ili čete i dalje čekati na birou. Kukićevo „ma ja“ je ključno i prilikom odabira izvođača radova na javnim poslovima, prilikom određivanja pravca novih saobraćajnica, određivanja cijene električne energije a ključnu ulogu je imalo i u slučaju odlučivanja o dodatnim akcizama za gorivo. Kukićevo “ma ja” ima veću težinu od svih zakona Bosne i Hercegovine.

Šta još treba znati o Kukićevom moćnom „ma ja“. Treba znati da ono nije postalo čarobni štapić samo po sebi. U njega je godinama ulagao upravo Izetbegović i drugi visokorangirani kadrovi SDA koji se sada razilaze sa Kukićem. Stranka nije investirala u pravosuđe, ekonomiju i vladavinu prava, već isključivo u Kukića i kukiće. Kada je SDA othranila aždahu, ona se okrenula protiv hranitelja. Za početak, Kukićevo „ma ja“ je napalo i pojelo SDA u Tuzli. A.Alj.

Most Popular

To Top