NOVOSTI

Kačavenda ponovo na sudu

Nedavno je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, jal “đavolji vladika” od Srpske pravoslavne crkve (SPC) zvanično zatražio da bude oslobođen aktivne službe, odnosno upravljanja povjerenom eparhijom, i to “zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća”. Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno zamolio da, “uprkos teškoćama rukovodi životom eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasjedanja Sabora SPC u maju 2013. godine”.

General Kačavenda

Pa, nakon vladikine ostavke, jal hitne penzije, u javnost su procurile kojekave informacije, tačnije konačno je iznesen prljav veš generala Kačavende. Naime, Vasilije Kačavenda poznat je kao duhovni mentor ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a zbog svoje uloge u agresiji na BiH i odobravanju zločina, ponio je nadimak ‘đavolji vladika‘, koji je iz rata izašao s kapitalom od devet miliona eura. Sada je miljenik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te presjednika Rusije Vladimira Putina, ali i zvaničnog Beograda, kako političkog, tako i duhovnog establišmenta. Uz Kačavendino ime vežu se i nikada do kraja istražene pedofilske afere. Njegov dvor u Bijeljini, u koju je otišao napustivši Tuzlu, izgrađen dijelom na zemlji protjeranih Bošnjaka, nazivaju i ‘srpskim Luvrom’. Poznato je da su po Kačavendinom nalogu izgrađene crkva u avliji nane Fate Orlović u Konjević Polju, kao i crkva na temeljima porušene džamije u Diviču kod Zvornika. Crkva iz Diviča je premještena, a ona izgrađena u Fatinoj avliji i danas je tu. Ono što je još interesantnije, naravno, poslije ratnih monstruoznih poteza, jeste njegov čin, koji je dobio od vojske RS-a, čin generala.

Naime, Kačavenda je jedini vladika koji ima čin generala. U Drugom svjetskom ratu, pop Vlado Zečević je bio prvoborac, dok je pop Momčilo Đujić bio komadant Dinarske četničke divizije. Inače, osim Kačavendinog generalskog čina, koji mu dade Vojska Republike Srpske, u oči bode i njegovo enormno bogaćenje. “Đavolji vladika”, odmah poslije rata, sjede i razmisli dobro, zašto bi ljudi išli u Crnu Goru u manastir Ostrog, kada to, po dobroj računici, mogu odraditi i u BiH. Te monstruozni vladika napravi “Manastir Vasilije”, gdje narod i dan danas odlazi, a novac bolesnih ljudi, te onih koji se Bogu mole za zdravlje, sreću, nafaku, završavao je u Kačavendinoj kasi. Vladika je te pare trošio na pravljenje terevenki i pijanki i u toku posta. Naime, kod “đavoljeg vladike” su dovođeni dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina, jer su, po njemu, stariji bili uprljani.

Most Popular

To Top