EXCLUSIVE

JE LI DŽENAN MEMIĆ LEGALNO UBIJEN

Može li išta zastariti ako je pala mrtva glava? Postoje li dva nalaza dr Žuje? Otkud dvije istine tužiteljice Burzić? Je li iko išta pitao gazda Budnju, pa i to da li mu je sin ubica? Zašto u „Slučaju Memić“ istrazi nije bitna snimaka s Crystala, a ona s ambasade nebitna

Jedinica za profesionalne standarde MUP KS protiv više policijskih službenika provodi postupke kojim će se utvrditi da li je bilo povrede službene dužnosti u postupanju u slučaju Dženan Memić.

U izvještaju Ad hoc tijela Skupštine KS koji je prezentiran 31. januara 2017. godine navode se brojni propusti u radu MUP KS i Uprave policije u ovom slučaju, a za policajca E.K. konkretno je utvrđena povreda službene dužnosti. No, Disciplinska komisija je to odbacila zbog zastare jer je prošlo više od godinu dana!

Podsjećamo, policajac E.K. 19. februara 2016. godine otkrio je da se na hotelu Crystal Ilidža nalaze nadzorne kamere koje su snimile događaj od 8. februara 2016. godine i to u terminu od 21:30 do 23:00 sati. Kada je htio izuzeti sporni videomaterijal nestalo je električne energije te je ostavio svoj broj odgovornom licu hotela da ga pozove kada dođe električna energija. Tokom vikenda policajac E.K. bio je raspoređen na druge poslove i zadatke te nije kontaktirao sa hotelom niti je išao na lice mjesta. Otišao je tek u ponedjeljak 22. februara 2016. godine kada je konstatovano da se na navedenom sistemu videonadzora ne nalaze snimci za dane 8., 9. i 10. februar.

Kako je navedeno u izvještaju Ad hoc tijela postoji sumnja da su „namjerno uklonjeni, a bili su prisutni“. Interesantno je da nema snimka od 9. februara kada je u jutarnjim satima nastavljen policijski uviđaj i kada su na licu mjesta u Velikoj aleji „pronađeni komadi plastike i laka zelene boje“.

I dok MUP KS provodi svoje interne postupke, Tužilaštvo KS još 4. aprila 2016. godine ukazalo je i pokrenulo inicijativu za utvrđivanje eventualne odgovornosti jednog policijskog službenika MUP-a KS, i to čim je uočilo i zaključilo da je istraga u konkretnom predmetu otišla u krivom smjeru i da je ugrožen rad na predmetu zbog curenja informacija i paralelizma u radu.

– Tužilaštvo je po službenoj dužnosti, ne čekajući bilo kakve rezultate Izvještaja „Ad hoc“ tijela i zaključke Skupštine, počelo u maju mjesecu 2016. godine rad na predmetu radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti službenih osoba MUP-a KS – saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić ne može ništa reči vezane za ovaj predmet osim da je „predmet u radu“.

Cijelo Sarajevo priča jednu, a vlast sasma drugu priču. Priča se, a potom je i objaljeno u Avazu u izjavi Dženanovog oca, da su se pojaila i dva obdukcijska nalaza dr. Žuje. Po prvom Dženan je ubijen metalnom šipkom, a onda se pojavio i drugi koji potrđuje Memićevu smrt od posljedica saobraćajke. Isto je i s tužiteljicom Burzičkom. Prvo je tvrdila Dženanovim roditeljima da je riječ o ubistvu, a potom o saobraćajki??!

U policiji opet papci i seljoberi. Navodno, po njihovom izvještaju, tvrdi se da su nekoliko puta pokušali doći do snimaka sa sigurnosne kamere na Crystalu. Ali, to je bila nemoguća misija jer navodno nije bilo struje, pa nisu uspjeli izvaditi traku??? A onda, kad je došla struja, više nije bilo trake?! Interesantno, niko da se sjeti epohalne misli i u stanicu ili negdje gdje ima struje odnese video i izvadi traku.

U svemu ovom ima samo još jedna sitnica i slučajnost: Crystal je u vlasništvu SDA-ovog tajkuna Budnje??!

Ko zna, možda će Dalida Burzić, kantonalna tužiteljica, optužit Elektroprivredu i Elektrodistribuciju za saučešništo i pomaganje NN osobi u izršenju ubistva. Narano, oni su najodgovorniji što u Budnjinom objektu nije bilo struje! Naprosto, tužiteljica nema dokaza?! Sporni snimak s ambasade je nelegalno pribavljen?! I zato je, valjda, ubistvo Memića legalno!!!

Priča narod i to da je policijski komesar Čosić platio foteljom sukob politike s vascijelim Sarajevom. K’o, on malo prepravlj’o zapisnike? Kao sugerisao šta će se izbaciti i šta unijeti u „novi“ zapisnik po uputima iz centrale?! I onda mu, opet iz centrale, premijer Konaković došao fotelje!

Priča se i to da će cijeli slučaj Memić uskoro doživiti obrt jer su propjeali Romi Seferovići u pritvoru…Vele, dojadilo im tamnjčenje. Dogovor je bio mjesec, a onda odbrana sa slobode. I presuda je, po čaršiji, dogovorena: Do dvije godine zatora za saobraćajku, a onda bi Budnjo iskeširao lovu i kupio im slobodu. I svi zadovoljni, samo Dženana nema??!

Nedžad Latić potom objavi kako ga je poznanik , koji bio u vlasti i ozlojeđen je na neke ljude iz vrha SDA sa kojima se sukobio, obavijestio da je jedan od aktera ubistva Dženana Memića sin Alije Budnje, jednog od najopskurnijih SDA-ovih tajkuna koji posjeduje enormno bogatstvo i nekoliko kultnih hotela na Ilidži. Odnosno, da je Alijin sin ubica?!!

E sad, čaršija, k’o čaršija. Uijek sve zna i uvijek je o svemu najbolje informisana! I nema toga koji je čaršiji ugodio. Vele, kad se desilo što se desilo u Aleji babuka je uklonio snimak sigurnosne kamere s Crystala. Onda je ono malo sirotinje što se našlo, dva miliona maraka odnio u centralu SDA, te se krenulo u žestoko peglanje… Vele, ko zna, možda je nesretni Dženan Memić prošao na crveno na semaforu u Aleji…

Ljudi moji, kako išta može zastariti, kad je glava u pitanju? Pa, nije riječ o Radeljaševoj diplomi?!! Svi ganjaju policajca, pa i ovi Ad hoc. Upita li iko gazda Budnju šta bi sa snimkom i ko mu „vršlja“ po objektu. Pozva li ga iko iz policije, vlasti, tužilaštva, silnih policijskih agencija da objasni kako su izbrisani snimci baš tog ključnog dana?… I naravno, zašto?

Šta čaršija ima protiv porodice Budnjo, e to jedino u čaršiji niko ne zna. Čovjek se bori k’o lav da namakne posao svojim hotelima. Daje sve moguće popuste za turističke i rehabilitacione aranžmane, i malo mu vajde i od jarana iz kantona i zdravstva… Čovjek muku muči i noćima ne spava kontajući kako da vrati onih osam miliona kredite, jer mu je sve pod hipotekom. A čaršija mu još sa svojim tračem zagoračava život.

Istina, ima i ona: Što narod priča il’ je bilo, il’ će biti!!!

I još nešto, od pantivjeka u Sarajevu se pika ona: Ako hočeš da uspiješ u gradu na Miljacki moraš biti miljenik čaršije! Očito,Vrelo Bosne je podaleko od sebilja i Slatkog čošeta??! K. M.

                                                                                  ČITAJTE MAX MAGAZIN ON LINE

                                             PROČITAJTE NOVI BROJ MAX MAGAZINA  KLIKNITE OVDJE!

Most Popular

To Top