TOP SECRET

APSURDI: Po istrazi MUP-a ZDK Zukićev konj se ubio

 

Konj Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, koji je pronađen mrtav prije dva mjeseca na njegovom imanju u Visokom, a za vrijeme Zukićevog boravka u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda u Zenici, počinio je samoubistvo?! Navodi se to u nalazima istrage, koji su u posjedu „Avaza“, a koje je Uprava MUP-a ZDK poslala kao odgovor Zukićevom advokatu Ahmedu Žiliću. On jučer nije krio da je zatečen ovakvim odgovorom, koji potpisuje Semir Šut, generalni inspektor MUP-a ZDK, prije svega jer je očito da su povrede na konju nastupile tupim predmetom u predjelu oka, što su utvrdili veterinari, ali ne i policija.

KRVAVI RUKOPIS

– Zamislite da se svezan konj samopovrijedio, kako su napisali. Pa ovo je nevjerovatno. Istakli su da su utvrdili tokom istrage: „Svježe površinske povrede iznad lijevog oka i u predjelu lijevog koljena dvije stare povrede.“ Ali, iznose i nevjerovatnu tvrdnju da je životinja – konj “mogla sama sebe povrijediti”, kao i „postojanje mogućnosti uginuća životinje zbog navodne bolesti“.

Ovo je nevjerovatno Prema njegovim riječima, ovakva istraga, bez uzimanja mišljenja vještaka veterinara, koji su utvrdili da je nesumnjivo da je „životinja uginula zbog utvrđenih nanesenih povreda“, štiti nalogodavce koji šalju poruke s krvavim rukopisom – rekao je Žilić za „Avaz“.

MAFIJAŠKE PORUKE

– Iza ovog nasilja nad logikom krije se, nesumnjivo, prikrivanje počinilaca, ali i nalogodavaca ubistva Zukićevog konja! Zašto MUP ZDK nije uzeo u obzir nalaz i mišljenje veterinara Muamera Derviševića od 4. juna ove godine, koji je odmah došao na imanje i pregledao konja. Tu jasno stoj da je uočio nekoliko rana, od kojih je najveća bila na lijevoj arkadi, koja je intenzivno krvarila. Uostalom, dobili smo općenito mišljenje stručnjaka da konji nisu skloni suicidu, kako imputira MUP ZDK. O čemu onda ovdje govorimo – rekao nam je Žilić. Zukić: Ko mu šalje krvave poruke Ubistvo Zukićevog konja zgrozilo je javnost, a posebno krvave prijeteće poruke koje su ostavljene na imanju i koje su mnoge podsjetile na opasne mafijaške poruke iz filma „Kum“. Faksimil odgovora MUP-a ZDK: Jasno piše da je konj mogao umrijeti od samopovređivanja.

PARALELNI SISTEM UPRAVLJA POLICIJOM

– Sačinio sam draft obraćanja prema MUP-u ZDK i skrenuo pažnju na prikrivanje počinilaca i nalogodavaca ove mafijaške prijetnje koja je upućene mom branjeniku Zukiću, kao i na začuđujuće nelogičnosti. O svemu će biti obaviješten i glavni tužitelj ZDK. Ovo bi mogao biti dokaz kako interesne skupine i paralelni sistem upravljaju i MUP-om, koji se ne ravna prema vladavini prava, nego prema političkim nalogodavcima – kaže Žilić za „Avaz“.

TVRDNJE KOJE GRANIČE S FANTASTIKOM

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu odbacio je i pomisao da bi životinja mogla počiniti samoubistvo!

– Ne znam za slučaj samoubistva konjaTakvo nešto je svjesni čin da bi se sebi skratile muke. Životinja nije svjesno biće da bi mogla djelovati u tom pravcu. Ja sam već ranije čuo za tu priču da se konj Amira Zukića ubio i moram reći da me zaintrigirala. Pretraživao sam literaturu i nisam naišao na slučaj samoubistva konja. Ima primjera da kućni ljubimac ugine od tuge za vlasnikom, ali je i to rijetka pojava. Tvrdnja da se konj samoubio, u ovom slučaju, meni je skoro pa domen naučne fantastike – kaže dr. Fejzić. M.A.

Most Popular

To Top