EXCLUSIVE

AKO CIJELO SARAJEVO ZNA, ZAŠTO ŠUTE KO JE I KAKO UBIO DŽENANA MEMIĆA: Da-li-da, ili dža ili bu, narod zna

 

Nedžad Latić nedavno objavi kako ga je poznanik , koji bio u vlasti i ozlojeđen je na neke ljude iz vrha SDA sa kojima se sukobio, obavijestio da je jedan od aktera ubistva Dženana Memića sin Alije Budnje, jednog od najopskurnijih SDA-ovih tajkuna koji posjeduje enormno bogatstvo i nekoliko kultnih hotela na Ilidži. Odnosno, da je Alijin sin ubica?!!

Zar priča o fatalnoj ljepotici sa Ilidže, koja se usput više ničg ne sjeća, u koju se zaljubljuje sin iz imućne porodice, koja je svakako na sumnjiv način  stekla bogatstvo, a ona ga odbija i izlazi sa drugim momcima, poput ljepuškastog i kuražnog mladića Dženana, koji se ne boji prijetnji ljubomornog nasilnika, ne zaslužuje knjišku obradu?! A pošto priča ima tragičan svršetak sa backgroundom koji može oslikati svu političku tamu i beznađe koje se nadvilo nad „Zlatnom dolinom“, kako Srđan Vuletić vidi Sarajevo, zar to ne bi mogla biti građa za ozbiljan političko-kriminalni triler?! Još

ako se uzme simbolika Vrela Bosne, kao mjesta radnje, priča bi mogla imati revolucionarnu poruku ko stvarno vlada „Vrelom Bosne“! Tim prije, jer su mediji imali prilike (od)slikati nekoliko važnih političkih skupova koji su desili na Vrelu Bosne, odnosno na posjedu Alije Budnje. Tamo se, u hotelu Terme, proslavljao ljubilej SDA, gdje je lider ove stranke izrekao jednu od najvećih političkih laži  – da je SDA uradila za Bosnu i Bošnjake koliko svi drugi politički lideri i stranke u zadnjih sto godina. Tamo je na predizbornom skupu boravila i Sebija Izetbegović i udijelila pregršt poljubaca odanim i radinim saradnicima njenog muža. O tim poljupcima su novinari pisali kolumne razvrstavajući tako Bakirove miljenike. U fokusu su bili Asim Sarajlić, Amir Zukić, dežurni krivci, što je apsolutno pogrešan pristup tematici. Oni su pravi marginalci u odnosu na ovu priču koja odslikava ko stvarno vlada Sarajevom…

I o tom brkatom seljoberu Budnji zna(lo) se sve; gradio je džamije koje je svečano otvarao reis-ul-ulema, družio se sa šejhovima, kupovao limuzine (glavnim) sarajevskim imamima, plaćao liječenje Sulejmanu Tihiću, samo da bi se domogao bogatstva…

Mora se priznati da je Latić imao najveća m*da, jer je jedini stisnuo i objavio ono o čemu se već mjesecima sve glasnije priča po Sarajevu. A priča se da je nesretni Memić ubijen metalnom polugom, a ne da ga je udario kombi u kojem su bili neki Romi. Na snimku ambasade vidi se da se kombi pojavio s oba ispravna fara, a u zapisnicima se navodi da je jedan prilikom saobraćajke razbijen?!

Priča se, a potom je objaljeno u Avazu u izjavi Dženanovog oca, da su se pojaila i dva obdukcijska nalaza dr. Žuje. Po prvom Dženan je ubijen metalnom šipkom, a onda se pojavio i drugi koji potrđuje Memićevu smrt od posljedica saobraćajke.

U policiji opet papci i seljoberi. Navodno, po njihovom izvještaju, tvrdi se da su nekoliko puta pokušali doći do snimaka sa sigurnosne kamere na Crystalu. Ali, to je bila nemoguća misija jer navodno nije bilo struje, pa nisu uspjeli izvaditi traku??? A onda, kad je došla struja, više nije bilo trake?! Interesantno, niko da se dosjeti epohalne misli i u stanicu ili negdje gdje ima struje odnese video i izvadi traku.

U svemu ovom ima samo još jedna sitnica i slučajnost: Crystal je u vlasništvu SDA-ovog tajkuna Budnje??!

Ko zna, možda će Dalida Burzić, kantonalna tužiteljica, optužit Elektroprivredu i Elektrodistribuciju za saučešništo i pomaganje NN osobi u izršenju ubistva. Narano, oni su najodgovorniji što u Budnjinom objektu nije bilo struje! Naprosto, tužiteljica nema dokaza?! Sporni snimak s ambasade je nelegalno pribavljen?! I zato je, valjda, ubistvo Memića legalno!!!

Priča narod i to da je policijski komesar Čosić platio foteljom sukob politike s vascijelim Sarajevom. K’o, on malo prepravlj’o zapisnike? Kao sugerisao šta će se izbaciti i šta unijeti u „novi“ zapisnik po uputima iz centrale?! I onda mu, opet iz centrale, premijer Konaković došao fotelje!

Priča se i to da će cijeli slučaj Memić uskoro doživiti obrt jer su propjeali Romi Seferovići u pritvoru…Vele, dojadilo im tamnjčenje. Dogovor je bio mjesec, a onda odbrana sa slobode. I presuda je, po čaršiji, dogovorena: Do dvije godine zatora za saobraćajku, a onda bi Budnjo iskeširao lovu i kupio im slobodu. I svi zadovoljni, samo Dženana nema??!

E sad, čaršija, k’o čaršija. Uijek sve zna i uvijek je o svemu najbolje informisana! I nema toga koji je čaršiji ugodio. Vele, kad se desilo što se desilo u Aleji babuka je uklonio snimak sigurnosne kamere s Crystala. Onda je ono malo sirotinje što se našlo, dva miliona maraka odnio u centralu SDA, te se krenulo u žestoko peglanje… Vele, ko zna, možda je nesretni Dženan Memić prošao na crveno na semaforu u Aleji…

Šta čaršija ima protiv porodice Budnjo, e to jedino u čaršiji niko ne zna. Čovjek se bori k’o lav da namakne posao svojim hotelima. Daje sve moguće popuste za turističke i rehabilitacione aranžmane, i malo mu vajde i od jarana iz kantona i zdravstva… Čovjek muku muči i noćima ne spava kontajući kako da vrati onih osam miliona kredite, jer mu je sve pod hipotekom. A čaršija mu sa svojim tračem zagoračava život. I sigurno, biće tako do nekog novog sarajevskog karambola, a dugo toplo proljeće je na vratima!

I još nešto, od pantivjekaje u Sarajevu se pika ona: Ako hočeš da uspiješ u gradu na Miljacki moraš biti miljenik čaršije! Očito,Vrelo Bosne je podaleko od sebilja i Slatkog čošeta??!      K. MALENICA

Most Popular

To Top