EXCLUSIVE

AKCIJA PRIZMA: Jasminka Knežević – tužiteljica koja je slomila sarajevsku narkomafiju

 

Piše: Josip ŠIMIĆ

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 11. 03. 2019. godine, pod Naredbi Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, nakon višemjesečne istrage, koju je vodila ugledna kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević, uhapsili preko 13 osoba zbog sumnje, da se bave nabavkom i preprodajom droge. Osobe koje su tada uhapšene u Sarajevu u okviru ove akcije Federalne uprave policije pod nazivom “Prizma” tada su nakon kriminalističke obrade predani bili u prostorije Tužiteljstva Kantona Sarajevo, nakon čega je, nekima od njih, na prijedlog Tužiteljstva KS, određen pritvor!

Naime, dana 11. 03. 2019. godine po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu bili su izvršeni pretresi na 10 lokacija na području općine Centar i Novi grad, te je po Naredbi Tužiteljstva KS lišeno slobode 13 lica iz Sarajeva incijala E.B. (1989.) N.B. (1991.), E.S. (1989.), S.Ž. (1989.), E.S. (1991.), A.T. (1981.), A.P. (1983.), E.G. (1988.), E.C. (1992.), E.Ž. (1998.), A.M. (1998.), Dž.Š. (1997.), M.B. (1988.), koji se sumnjiče da su djelovali kao kriminalna grupa koja je u vremenskom periodu od

septembra/rujna 2018. godine do lišenja slobode na području Kantona Sarajevo i šire, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi neovlašteno kupovali, držali, prenosili i prodavali opojnu drogu „Cocain“, „Spid“, „Cannabis Sativa L“ i „Heroin“.

Prilikom pretresa, kao i tokom provođenja istrage, pronađeno je i oduzeta određena količina NN materije koja asocira na opojene droge „Spid“, „Cannabis Sativa L“, „Heroin, veća količina novca i jedno terensko motorno vozilo marke „Audi Q7“, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Pod nadzorom sarajevskog Tužilaštva KS, nakon istrage koja se odvijala od septembra/rujna 2018., inspektori FUP-a su po naredbi kantonalne tužiteljice Jasminke Knežević konačno započeli realizaciju ove operativne akcije na području Kantona Sarajevo u cilju suzbijanja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Od septembra/rujna 2018. godine, ova kriminalna grupa bila je pod nadzorom, odnosno posebnim istražnim radnjama, tajno, praćenje, zvučno ili optičko snimanje, a inspektori su pratili rad ove grupe, povremeno oduzimajući drogu i, prisluškujući njihove telefone, te su uspjeli sklopiti mrežu i povezati ih međusobno – doznaje Dnevno.ba.

Ova grupa bila je pod nadzorom Federalne uprave policije i Obavještajno – sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), ali i SIPA-e!

U sklopu ove akcije „Prizma“  bili su uhapšeni i Edis Bunar (1989) i njegova supruga Nerma Bunar (1991), oni su bili organizatori grupe koji su ostalim članovima ustupali drogu radi dalje distribucije. Pored bračnog para Bunar, policija je tada tragala za

Bunarovom majkom koja se nalazila u Francuskoj. Članovi grupe za preprodaju droge postali su Almedin Tači (1981), Minja Bajagić (1988), Emir Curić (1992), E. S. (1989), S. Ž. (1989), E. S. (1991), A. P. (1983), E. G. (1988), E. Ž. (1998), A. M. (1998) i Dž. Š. (1997). Svi oni se sumnjiče da su djelovali kao kriminalna grupa koja je u periodu od septembra 2018. do trenutka hapšenja na području KS-a i šire, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, neovlašteno kupovala, držala, prenosila i prodavala kokain, spid, kannabis sativu L i heroin.

Nakon višemjesečne istrage, koju je provodila tužiteljica Jasminka Knežević, neki od uhapšeni, a suočeni sa neoborivim dokazima prikupljenim u sklopu višemjesečne istrage, neki su priznali krivnju. Nema sumnje, da je ova istraga vođena pod nadzorom Tužiteljstva KS, odnosno postupajuće tužiteljice Jasminke Knežević dobro odrađena, jer kada se uhićeni suoče sa dokazima, koji su zakonito protiv njih pribavljeni ne preostaje im ništa drugo, nego  – priznanje  krivičnih djela.

Kako Dnevno.ba saznaje, od uhićenih gotovo pa nitko ništa nije osporavao u odnosu na kaznena djela, koja su im u skladu sa Naredbom o provođenju istrage na teret stavljena. Osporavati nisu ni mogli, jer višemjesečna istraga Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice Jasminke Knežević za uhapšene u akciji „Prizma“ bila je „šah mat“! Posebne istražne radnje po prijedlogu Tužiteljstva KS, odnosno postupajuće tužiteljice Jasminke Knežević shodno Naredbi Suda za primjenu posebnih istražnih radnji nad ovom opasnom kriminalnom grupom provođene su višemjesečno u cilju dokumentovanja krivičnih djela onih koji su bili predmet obrade Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Tako je Federalna uprava policije pod nadzorom Tužiteljstva KS dokumentovala krivična djela uhićenih, a koji su radi sticanja protupravne imovinske koristi neovlašteno kupovali, držali, prenosili i prodavali opojnu drogu „Cocain“, „Spid“, „Cannabis Sativa L“ i „Heroin“.

Podsjećanja radi, a o čemu smo pisali, kantonalnoj tužiteljici Jasminki Knežević, koja radi na referatu Općeg kriminaliteta u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, dodjeljen je i predmet „Sanjin Sefić i dr.“, nakon niza propusta, koje je u tome predmetu počinila tužiteljica Hajdo Balta Advija. Mnogi upravo vide propuste tužiteljice Hajdo Balta Advije u prvostupanjskoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom se Sefić Sanjin, upravljajući motornim vozilom usmrtio dvije studentice, a za što je osuđen na samo 14,5 godina zatvora.

Odlukom tada Glavne kantonalne tužiteljice, predmet „Sanjin Sefić i dr.“ je dodjeljen u daljnji rad tužiteljici Jasminki Knežević, koja je pisala i izjavila argumentiranu žalbu prema Vrhovnom sudu Federacije BiH, a na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu „Sanjin Sefić i dr.“! Prema pozitivnim zakonskim pravilima, žalbu kantonalne tužiteljice Jasminke Knežević, na Vrhovnom sudu F BiH obrazlagala je Jasna Pećanac, federalna tužiteljica F BiH, koja je i predložila, da se žalba iste usvoji.

Vrhovni sud F BiH, a o čemu se mediji nedavno i pisali, usvojio je žalbu Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, odnosno tužiteljice Jasminke Knežević, prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu ukinuo, i predmet „Sanjin Sefić i dr.“ na ponovni postupak Kantonalnom sudu u Sarajevu vratio. Mnogi smatraju, da je kazna, kojom je Sefić Sanjin osuđen na 14,5 godina zatvora, a njegovi pomagači oslobođeni od optužbi, preblaga i nepravedna!

 

 

Most Popular

To Top