EXCLUSIVE

OPRAVDAT SE NE MOŽE DIREKTORICA IZETBEGOVIĆ: Za održavanje onkoloških aparata izdvojeno samo 14 hiljada maraka

Za stanje na Odjelu onkologije Kliničkog centra kriva je isključivo direktorica Sebija Izetbegović. Za dvogodišnje servisiranje aparata uložila je samo 14 hiljada maraka, dok su njeni prethodnici izdvajali milionske sume. Kako je profesorica Izetbegović ovladala sarajevskim zdravstvom

Dokumenti koje objavljuje u njoj bliskim, porodičnim medijima, najviše inkriminiraju nju –  menadžericu godine Sebiju Izetbegović.

ODBRANA I ZAŠTITA

Kada je jutros desetak pacijentica, oboljelih od karcinoma, izašlo u krug KCUS-a,  da javnosti kaže da nemaju lijekove, da im se ne pruža usluga zračenja, da loše jedu, da im žohari hodaju po krevetu, priča o najuspješnijoj menadžerici u historiji Bošnjaka pretvorila se u običnu laž. Ustvari, uvijek je bila laž, fino upakovana u medijima koji se bore da „narod zna“.

Pritisnuta očajem stotinjak onkoloških pacijenata, koji danima ne primaju terapiju, generalna direktorica napokon je morala priznati da na KCUS-u nije idealno stanje.

„Na odjelu za radijacijsku onkologiju, iz tehničkih razloga, 24. maja 2016.godine prestao je sa radom aparat linearni akcelerator“, saopćio je, po ovlaštenju generalne direktorice, šef Klinike za onkologiju Samir Bešlija.

A onda je započela odbrana lika i djela profesorice Izetbegović. U bivšim menadžmentima, koji su službovali prije skoro dvije godine, Bešlija i Profesorica našli su krivca za katastrofalno stanje na KCUS-u. Ali, dokumenti objavljeni na službenoj stranici KCUS-a i na neslužbenoj stranici porodice Izetbegović svjedoče da je jedini krivac – profesorica Sebija Izetbegović.

KOLIKO JE ULOŽENO U SERVISIRANJE

U dokumentu objavljenom na stranici KCUS-a navedeno je da je tokom direktorskog mandata profesorice Sebije Izetbegović  (2016. i 2017.) za servisiranje dva linearlna akceleratora izdvojeno – 14 hiljada i 800 maraka. Iz objavljene tabele sasvim je jasno su svi prethodni direktori izdvojili znatno više novca za servisiranje ovih aparata potrebnih pacijentima oboljelim od  karcinoma.

Samo za servisiranje jednog aparata 2013. godine je izdvojeno 50 hiljada maraka, 2014. i 2015. – 247 hiljada, dok je 2015. i 2016. izdvojeno 290 hiljada maraka. Onda je na čelo KCUS-a imenovana Sebija Izetbegović pa su izdvajanja KCUS-a za servisiranje tog istog aparata smanjena na svega 6 hiljada maraka.

Za servisiranje drugog aparata, prethodni direktori su izdvojili milion i po maraka, ali je za mandata profesorice Izetbegović izdvojeno tek osam hiljada maraka. Pritome, ugovor o servisiranju ova dva aparata, potpisan sa Siemensom, istekao je u aprilu prošle godine. Profesorica Izetbegović ni nakon 14 mjeseci nije pokrenula postupak javne nabavke. I sve to pod okriljem štednje.

KOJE PISMO JE LAŽNO

No, nisu ovo jedini dokumenti kojima je danas svoje pravo lice otkrila direktorica KCUS-a. U žurbi je jutros, sahatak nakon protesta pacijenata, porodični portal Faktor ekskluzivno „došao“ u posjed dopisa kojeg je profesorica Izetbegović poslala na adresu Siemensa i u kojem tu kompaniju kritikuje zbog njihovog pristupa održavanju opreme. Dokument je datiran – 13. juna 2017. godine. Dakle, današnji datum, bez pečata.

A onda su faktori stabilnosti SDA shvatili da je malo čudno da profesorica protestira zbog neodržavanja opreme koja je već – crkla. Sat poslije, oko podne, Faktor objavljuje novi dokument. Pečat je tu, sadržaj isti. Jedina razlika je – datum. Više  nije 13. juni. Sad je direktorica Sebija pisala pismo Siemensu – 17. marta 2017. godine. Koje je od ova dva pisma, objavljena na Faktoru, vjerodostojno, očito samo zna direktorica Izetbegović.

Ali, jedno je sigurno lažno. Kao što je lažan podatak da je KCUS pod vodstvom Sebije Izetbegović za godinu uspio uštedjeti – osamdesetak miliona maraka. Zato su uštede i stigle na naplatu.

Kako je Sebija Izetbegović ovladala zdravstvom? Otjerala je 30 ljekara, zauzela komoru, smijenila dekanesu, ignorisala sud… Za profesoricu Izetbegović svi su oni bili neradnici, ali za klinike širom svijeta rado viđeni eksperti. Kadrovsku prazninu od tridesetak ljekara, Profesorica je popunila angažiranjem samo jednog ljekara?!

Iako je harizmatična, s njom se ne smijete igrati. Kada prva dama (s) metlom krene na vas – spasa nema. U najboljem slučaju bit ćete smijenjeni. Malo lošije prođu oni koji dobiju otkaz, ali sve je bolje od toga da je “pamtite do kraja života”.
KOŠMAR DO KRAJA ŽIVOTA

Dok se ratnih devedesetih gospođa Sebija Izetbegović, u Zagrebu i u Istanbulu, borila da u nerazumnim rokovima stekne sebi omiljenu titulu „profesorica“, Ademir Spahić se kao maloljetnik brinuo o ranjenicima koji su svakodnevno dovoženi na KCUS. Dvadeset i tri godine kasnije Spahić je postao „član društva propalica“, a Sebija Izetbegović generalna direktorica.

„Nemojte se igrati sa mnom. Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, zaprijetila je Spahiću profesorica Izetbegović, nakon čega je rekla da će mu iščupati grkljan, da bi mu, potom, dala otkaz.

ČISTKA NA KLINICI

Snimak prijetnji je objavljen, Spahić je pravdu zatražio na Sudu, Sud ni nakon osam mjeseci nije presudio, a profesorica je nastavila da koristi svoju metlu. Prvo je očistila krug KCUS-a od lišća, pa  je, potom, započela čistku nepodobnih ljekara.

„Sebija Izetbegović uposlenicima psuje članove uže porodice“, izjavio je prije godinu dana doktor Suad Rožajac, tadašnji predsjednik Sindikata uposlenika KCUS-a.

Rožajac je, nedugo nakon toga, postao bivši predsjednik Sindikata, ali i bivši radnik KCUS-a. A Profesorica je nastavila dalje.

Klinički centar napustili su doktori Mehmed Kulić, Alden Prcić, Nada Koluder, Nenad i Selma Vanis, Goran Akšamija, Rusmir Mesihović, Reuf Karabeg, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija, Suad i Huda Karčić, Senka Mesihović, Mirsad Kacila, Edin Omerhodžić, Haris Tanović, Rijad Konjhodžić, Dragan Đokanović, Alma Narančić

Za profesoricu Izetbegović svi su oni bili neradnici, za klinike širom svijeta rado viđeni eksperti. Kadrovsku prazninu od tridesetak ljekara, Profesorica je popunila angažiranjem samo jednog ljekara, tuzlanskog doktora Haruna Avdagića.

ZAUZIMANJE LJEKARSKE KOMORE

Kada je uspostavila kontrolu na KCUS-u, odlučila je preuzeti kontrolu nad Ljekarskom komorom. Doktori Dragan Stevanović i Fahrudin Kulenović u medijima su kritikovali profesoricu Izetbegović, pa je na KCUS-u formiran izvjesni „Koordinacioni odbor“ za pregovore sa Ljekarskom komorom KS.

Dva-tri pisma bez odgovora bila su dovoljan razlog da Profesorica klimne glavom i tako da signal za desant na Komoru. Komora je, zatim, preuzeta, pa je njeno sjedište prebačeno u krug KCUS-a. Doktori Kulenović i Stevanović obratili su se Općinskom sudu u Sarajevu, ali je sve očitije da Sebija Izetbegović i tamo ima barem natpolovičnu većinu.

PLAČ NA FAKULTETU

A onda je na red došao Medicinski fakultet.

„Profesorica Izetbegović mi je rekla da ću uskoro plakati“, prepričala je u studiju N1 svoj razgovor sa Sebijom Izetbegović dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

Petnaestak dana poslije – generalna direktorica KCUS-a se potpisala na zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta, iako je, kako kaže, ne poznaje lično. Nakon skupljanja potpisa, na scenu stupa Enra Suljić, prva saradnica gospođe Izetbegović.

Postupak smjene je okončan, slijedi postupak na Sudu. Na kojem u  prvostepenom postupku odlučuju sudije ,a  u drugostepenom Sebija Izetbegović.

SLUČAJ GAVRANKAPETANOVIĆ

Da je tako, dokazuje slučaj Gavrankapetanović. U martu je, naime, Kantonalni sud u Sarajevu konstatovao da je Faris Gavrankapetanović nezakonito smijenjen sa pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Presuda nikad nije provedena, jer se supruga predsjednika SDA protivi vraćanju Gavrankapetanovića na njoj bitnu poziciju.

„Gavrankapetanović je dobio presudu protiv Kantona, ali se neće vratiti na funkciju“, izvijestio je javnost premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Odšteta Gavrankapetanoviću bit će plaćena novcem građana. Jer od porodice Izetbegović koja se protivi njegovom povratku nemoguće je naplatiti odštetu. Njihova ukupna imovina doskora je vrijedila samo 7 hiljada maraka. A. AVDIĆ

 

Most Popular

To Top